Volim te na stotinu jezika

25. Muzički biennale Zagreb: Queen of Puddings Music Theatre, Ana Sokolović, Love songs / Ljubavne pjesme, red. Marie-Josée Charlier, KD Vatroslav Lisinski, 24. travnja 2009.

  • Ana Sokolović i Lauren Phillips"Ljubav je bila i bit će neisrpna tema ljudskog stvaralaštva" – kaže u Beogradu rođena a u Kanadi afirmirana skladateljica Ana Sokolović, čija je prva opera The Midnight Court izvedena i u Royal Opera House Covent Garden u Londonu. U monooperi Love songs / Ljubavne pjesme dvije riječi koje pokreću svijet – "Volim te" – čuju se na stotinu jezika a tekstovi odabranih pjesama pjevaju se na pet: engleskome, francuskome, srpskome, irskome i latinskom. Odabrani skladateljičini pjesnici su anonimna na sanskrtu, Vasko Popa, Walt Whitman, Paul Éluard, Michael Hartnett, Émile Nelligan, Miroslav Antić, Seymour Rice, Albert H. Brown, William Shakespeare, Elizabeth Barrett Browning i Katul. Izbor je vrlo probran i korespondira s pet tematskih stavaka u koje je monoopera podijeljena: čista ljubav, nježna ljubav, dječja ljubav, zrela ljubav i ljubav za izgubljenom osobom. O ljepoti ljubavnih stihova ne treba previše govoriti jer su oni zacijelo među najljepšima u poeziji uopće. Umjereno moderna glazba ulazila je u njihovu bit, pocrtavala ih i oživljavala dajući im novu zvukovnu dimenziju.

    Queen of Puddings Music Theatre, Ana Sokolović, Love songs/Ljubavne pjesme, red. Marie-Josée CharlierPozornost je bila prvenstveno usmjerena na izvrsnu kanadsku umjetnicu, mezzosopranisticu Lauren Phillips, koja se sve više usmjerava originalnom kanadskom procesu stvaranja čija se estetika zasniva na tjelesnom teatru s pjevanjem. Gipka tijela i glasa ispunjala je scenu smislenim pokretima (koreografkinja Marie-Josée Chartier) i glasom kojim je suvereno interpretirala poeziju na različitim jezicima. Sve je dobro funkcioniralo u djelotvornoj jednostavnosti scene (dizajn svjetla Glenn Davidson) i pod sigurnim glazbenim vodstvom Dáirine Ní Mheadra i Johna Hessa, osnivača glazbenog teatra Queen of Puddings koji je uz potporu Kanadskog vijeća za umjetnost, Vijeća za umjetnost savezne države Ontario i Zaklade Metcalf priredio zanimljivu glazbeno-scensku večer.

    © Marija Barbieri, KULISA.eu, 26. travnja 2009.

Piše:

Marija
Barbieri

kritike