Impresivni završetak

Festival sv. Marka: Simfonijski orkestar HRT-a i solisti, dirigent Vladimir Kranjčević, KD V. Lisinskog, 14. svibnja 2009. i Guy Braunstein, violina, Tatjana Masurenko, viola, Ying Zhao, violončelo, Gili Schwarzman, flauta, Crkva sv. Marka, 15. ssvibnja 2009.


  • Solisti Berlinske filharmonije već su nekoliko godina redoviti gosti Festivala sv. Marka. Besprijekornim muziciranjem i predstavljanjem birane literature za različite komorne sastave uvijek oduševe publiku, pa je tako bilo i na dva ovogodišnja završna koncerta. Prvi je održan u četvrtak 14. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Nakon predigre operi Ifigenija u Aulidi Christopha Willibalda Glucka izvedena je Sinfonia concertante za violinu, violu i orkestar u Es-duru KV 364 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Trostruki koncert za violinu, violončelo i glasovir u C-duru op. 56 Ludwiga van Beethovena. 

    Guy Braunstein, foto: guybraunstein.comU obje skladbe nastupio je koncertni majstor Berlinske filharmonije – izraelsko-njemački violinist Guy Braunstein, dok je oboljelog Wilfrieda Strehlea, prvog violista orkestra, zamijenila Ruskinja Tatjana Masurenko. Sudjelovale su još dvije ugledne gošće; kineska violončelistica Ying Zhao i francuska pijanistica Kim Barbier. Kako je ovogodišmji Festival sv. Marka i humanitarnoga karaktera, prihod koncerta namijenjen je kupnji operacijskog stola za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu.

    Guyu Braunsteinu, Tatjani Masurenko i Ying Zhao iduće se večeri u Crkvi sv. Marka pridružila izraelska flautistica Gili Schwarzman, uz ostalo članica izraelsko-palestinskog West-Eastern Divan orkestra kojeg vodi maestro Daniel Barenboim, a koji okuplja izraelske i palestinske glazbenike iz cijeloga svijeta. Redom izvanredni glazbenici koji plijene ljepotom tona i sugestivnim muziciranjem, uzorno su izveli Kvartet za flautu i gudače br. l u D-duru, KV 285 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Serenadu za flautu, violinu, violu i violončelo palestinskog skladatelja 20. stoljeća Paula Ben-Haima i Trio za flautu, violinu i violončelo br. L u C-duru Franza Josepha Haydna, a na kraju i Kvartet u F-duru, op. 96 (Američki) Antonina Dvořáka u inačici za flautu, violinu, violu i violončelo, što je bio i vrhunac tog iznimnog koncerta, kojim je završio ovogodišnji jedanaesti Festival sv. Marka.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 17. svibnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike