Moćan vokalni slog

Ciklus Sfumato plus: Zbor HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Puhački ansambl članova Simfonijskog orkestra HRT-a, Bazilika Srca Isusova, Zagreb, 20. svibnja 2008.

 • Zbor HRT, foto: www.hrt.hrU jubilarnoj desetoj sezoni, koja je na izmaku, ciklus Sfumato Zbora HRT-a obogaćen je s tri dodatna koncerta pod nazivom Sfumato plus. U tom mini-ciklusu održana su tri koncerta izvan Muzeja Mimara u kojem se inače redovito održavaju koncerti ciklusa Sfumato. Posljednji koncert bio je 20. svibnja u prostranoj Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, a ostvaren u suradnji s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i puhačkim ansamblom članova Simfonijskog orkestra HRT-a.

  Večer je protekla u znaku duhovne glazbe velikog austrijskog romantičara Antona Brucknera, koji je kao vrlo pobožan i gorljiv vjernik napisao neka od najljepših djela sakralne glazbe. Šef-dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić izabrao je nekoliko njegovih remekdjela i predstavio ih u prikladnom prostoru Bazilike, što je privuklo brojnu publiku.

  Bazilika Srca Isusova, Zagreb, foto: www.biennale-zagreb.hrNajprije je odličan Mješoviti zbor HRT-a na koru otpjevao dojmljiv motet Ave Maria iz 1861. godine, koji je 37-godišnji Bruckner izveo na koncertnom debiju gdje se prvi put predstavio javnosti kao skladatelj i dirigent. Prije toga Bruckner je pjevao u Dječačkom samostanskom zboru sv. Florijana, gdje je kasnije bio učitelj i orguljaš. Bio je i orguljaš Katedrale u Linzu te profesor harmonije, kontrapunkta i orgulja na Konzervatoriju u Beču. Kao skladatelj afirmirao se tek u četvrtom desetljeću života.

  Uz velik opus od jedanaest simfonija, cijenjena su i Brucknerova liturgijska djela. Osim spomenutog moteta, čuli smo i graduale Christus factus est i himnu Vexilla Regis. Zbor à cappella pod ravnanjem Tončija Bilića zvučao je ujednačeno i skladno. Program je kombiniran s dva Aequala za tri trombona. Autorove mladenačke prigodne skladbe, najvjerojatnije namijenjene pogrebnom obredu, nepretenciozne su i tek poveznica vokalnih nastupa.

  Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, foto: www.igk.hr (arhivska fotografija)Drugi dio večeri Antona Brucknera ispunila je Misa u e-molu za osmeroglasni zbor i puhački ansambl. To veliko djelo, praizvedeno 1869. u Linzu, izvedeno je kod oltara. Zboru i puhačima HRT-a pridružio se Akademski zbor Ivan Goran Kovačić koji je uvježbao Luka Vukšić. Ostvaren je tako moćan i kompaktan vokalni slog u kojem nema solista. Na osmeroglasnom zboru leži sva odgovornost i vrlo je profesionalno, čisto i kultivirano ispunio tešku zadaću, uz prikladnu pratnju puhačkog orkestra i sigurno vodstvo maestra Tončija Bilića. Jedino je fortissimo Glorija bila preglasna, s previše jeke u vrlo akustičnom prostoru Bazilike, koji je međutim pogodovao tišim dijelovima poput impresivnog završnog Dona nobis pacem.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 18. svibnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike