U počast majstoru

Hrvatski barokni ansambl, dirigent Tonči Bilić, Hrvatski glazbeni zavod, 31. svibnja 2009.

 • Hrvatski barokni ansambl
  Kako ove godine cijeli glazbeni svijet odaje počast velikom austrijskom skladatelju Josephu Haydnu u povodu dvjestote godišnjice smrti, tako je i Hrvatski barokni ansambl odlučio upravo na njegov smrtni dan na trenutak zatvoriti svoje omiljene barokne partiture i završni koncert sezone posvetiti tom velikom klasičnom majstoru. Glazba Josepha Haydna zahtijeva drukčiji pristup interpretaciji od barokne, pa je stoga Hrvatski barokni ansambl pod temperamentnim i stilski profiliranim ravnanjem Tonćija Bilića dobio potrebnu zvučnost, intenzitet, lakoću i brio.

  Tonči BilićSredišnja točka večeri bio je poznati Koncert za čembalo i orkestar u D-duru u interpretaciji Pavla Mašića, uokviren s dvije simfonije iz istog razdoblja br. 44 u e-molu i 45 u fis-molu. Uz 44. simfoniju, takozvanu Žalobnu, zanimljiv je podatak da je skladatelj želio da mu drugi stavak – Menuet u obliku kanona u dijapazonu bude odsviran na sprovodu. To se međutim nije dogodilo, jer je preminuo dva tjedna nakon što je Napoleonova vojska pokorila Beč, pa nije bilo moguće organizirati takav ispraćaj, nego je to učinjeno nekoliko tjedana kasnije na velikoj komemoraciji Haydnu u čast.

  Uz Simfoniju br 45, naslovljenu Simfonija rastanka, vezana je također zanimljiva priča; djelo je nastalo kao protest Haydna i njegovih glazbenika u službi na dvoru Esterhazyjevih koji im nisu dopustili da odu na zasluženi odmor. Stoga se Haydn u posljednjem stavku simfonije poslužio trikom u kojem su glazbenici postepeno napuštali orkestar dok nije ostao samo dirigent i koncertmajstor. Duhovita poruka je shvaćena i glazbenici su idućeg dana mogli otputovati.

  Izvedbe su, uz neznatne nepreciznosti, bile vrlo efektne, s dobrim tempima i ritmom. Dionica violina bila je doduše u početku neujednačena i preoštra, ali se kasnije popravila, a od gostiju među puhačima posebno su se kvalitetom izdvojile oboe.

  Pavao Mašić, foto: www.hrba.hrOrkestar je s osobitom pozornošću pratio odličnog čembalista Pavla Mašića. Virtuozna solistička dionica u Koncertu za čembalo i orkestar u D-duru, najpoznatijem Haydnovom djelu te vrste, pružila je mladom umjetniku mogućnost da se predstavi u najboljem svjetlu: lijepim čistim tonom, pijevnim frazama i savršenim legatom, što se lijepo stopilo s orkestrom u skladnu cjelinu. Bio je to još jedan uspješni koncert HRBE na kraju sezone, s pozivom na nove uzbudljive susrete u idućoj, desetoj jubilarnoj sezoni.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 7. lipnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike