Nađen put do slušatelja

6. festival komorne glazbe, Ravna Gora, 5 – 9. rujna 2009.

 • Koncert Kvarteta Sebastijan u Ravnoj Gori, foto: www.tz-ravnagora.hr
  U Ravnoj Gori, po veličini drugom, a po kulturno-društvenom životu prvom gorskokotarskom mjestu, priređen je šesti Festival komorne glazbe, Ravna Gora 2009. Ta tradicionalna godišnja glazbena priredba profilirane je programske koncepcije i nastoji privući publiku zanimljivim odabirom programa i izvođača. Koncerti, na kojima je nastupilo jedanaest domaćih i međunarodnih priznatih umjetnika, odvijali su se u nedavno lijepo uređenoj i vrlo akustičnoj dvorani mjesnoga Doma kulture. Za raznolike glazbene sadržaje posjetitelji su pokazali veliko zanimanje te odaziv kakav mogu poželjeti i naša veća kulturna središta.

  Utemeljiteljica Festivala je Ravnogorka profesorica Nada Majnarić, istaknuta pijanistica i glazbena pedagoginja međunarodne reputacije, već niz godina angažirana u Beču. Kao umjetnička ravnateljica i spiritus movens Festivala, Nada Majnarić spontanim govornim nastupima uvodi slušatelje u programe koncerata na neposredan i zanimljiv način, a posebno se obraća najmlađima kojih u publici tijekom koncerata ne nedostaje.

  Ovogodišnja manifestacija posvećena je obljetnicama skladatelja Josepha Haydna, Felixa Mendelssohna-Bartholdya, Isaca Albeniza i Ivane Lang. Prvi koncert Večer Flamenca u dosadašnjoj praksi Festivala, što i sam naslov koncerta kaže, predstavlja programski iskorak. Naime, uz glazbenike međunarodna ugleda, domicilne klaviristice Nade Majnarić i austrijskog gitarista Martina Kelnera nastupila je i plesačica Flamenca, Susanne Heinzinger iz Austrije. Ta je osebujna i temperamentna plesna umjetinca prije pet godina osnovala u Beču Flamenco akademiju. Na klavirsku glazbu Isaca Albeniza (1860-1909) koju je sugestivno i temperamentno interpretirala Nada Majnarić te na glazbu nadahnutu španjolskim melodijama i ritmovima flamenca autora i virtuoza na gitari Martina Kelnera, Susanne Heinzinger maštovitim i elegantnim plesnim pokretima, dočarala je bogatstvo emocija, različitih stanja i raspoloženja.
  Koncert violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić na jednom od prošlih Festivala, foto: www.tz-ravnagora.hr
  Naredne večeri u stilski zanimljivom programu nastupio je renomirani zagrebački guslač Anđelko Krpan. Interpretirajući djela Josepha Haydna, Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, Béle Bartóka, Borisa Papandopula i Benjamina Brittena, svjedočili smo muziciranju stilske čistoće, raspjevanih melodijskih linija, velikog raspona interpretativnih nijansi te je uz dojmljivu i prisnu suradnju klaviristice Nade Majnarić ostvarena poletna i dinamična kreacija. Publika je izvođače ispratila srdačnim pljeskom, te izmamila tri dodatka od kojih je posebno atraktivna bila Ravelova Habanera.

  Hrvatska pijanistica mlađega naraštaja Tamara Jurkić-Sviben, umjetnica rafinirane muzikalnosti s posebnim afinitetom za impresionističku glazbu nastupila je na trećem koncertu Festivala. U stilski raznolikim programima i pristupima glazbi Tamara Jurkić-Sviben veliku pažnju poklanja i hrvatskoj klavirskoj baštini. Svirajući djela Ivane Lang, Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, Béle Bartóka, Borisa Papandopula i Benjamina Brittena, kontroliranom kakvoćom tona i iskrenim klavirističkim izričajem, njezin je nastup graduirao prema kraju večeri, i doživio završni vrhunac čuvenom trostavačnom skladbom Estampes Claudea Debussyja.

  Predposljednji koncert pripao je vokalnim solisticama, sopranistici Lidiji Orešković Dvorski i mezzosopranistici Kristini Beck-Kukavčić koje su nastupile uz klavirsku pratnju Krešimira Popovića. Pijanist se uspješno predstavio i s nekoliko solo točaka. U prvom dijelu pjevajući hrvatsku vokalnu liriku obojenu i folklornim elementima Dore Pejačević, Josipa Hatzea, Blagoja Berse, Huberta Pettana, Ivane Lang i drugih, solistice ne toliko voluminoznih glasova, ali ugodne zvučnosti, dobre vokalne tehnike, meke fonacije te profinjenih solo nastupa i glasovno podudarne u duetima, iskazale su osebujnu rafiniranost svoga pjevačkog umijeća. Duete Antonína Dvořáka, Felixa Mendelssohn-Bartholdyja i drugih, interpretirani su u nastavku glazbene večeri dinamički snažnim uzletima i ekspresivnošću, čime su se Lidiji Orešković Dvorski i Kristina Beck-Kukavčić potvrdile kao vjerodostojne interpretkinje odabranih djela svjetske vokalne literature.

  Festivalski program zaokružen je nastupom Gudačkog kvarteta Sebastian iz Zagreba. Taj ugledni komorni ansambl djeluje u sastavu Anđelko Krpan i Korana Rucner violine, Nebojša Floreani viola i Zlatko Rucner violončelo. Tehnički vrlo uigrano, ujednačenim komornim zvukom, sigurnošću i profinjenim osjećajem zajednička muziciranja te potpuno izgrađenim umjetničkim kriterijem i potrebnim osjećajem za piano-forte dinamiku, tumačli su djela Tomasa Cecchinija, Josipa Mihovila Stratika i Josepha Haydna. Program su zaokružili zanosnim ekspresivnim tumačenjem 3. gudačkog kvarteta u D-duru op. 44, br. 1, Felixa Mendelssohn-Bartholdyja te u četiri kontrastna stavka djela ostvarili dinamički reljefne, žive, i romantično nadahnute kreacije.

  Nada Majnarić, foto: www.tz-ravnagora.hrSpecifičnost ravnogorskog Festivala je da svake godine ugošćuje i mlade talentirane goranske glazbenike, polaznike srednjih glazbenih škola, omogućujući im tako javni nastup neophodan za stjecanje iskustva. Lijepo oblikovanim frazama i mekanim staccatom trubač Tomislav Poljančić izveo je prvi stavak Koncerta za trubu Johanna Nepomuka Hummela, solist na bajanu (harmonika dugmetara) Hrvoje Štimac sigurno razrađenim pasažama i dinamički reljefno izveo je poznatu skladbu Asturias Isaaca Albéniza, a pijanistica Doris Mihaljević lijepim tonon potrebna dinamička raspona i tehnički dotjerano klavirski stavak Edvarda Griega.

  Imajući na umu zanimanje za koncerte 6. festivala komorne glazbe, možemo ustanoviti da Ravnogorci vole komornu glazbu, a to zahvaljuju i dugoj tradiciji djelovanja raznih vokalnih i instrumentalnih sastava te puhačkog orkestara. Prirodni ambijent goranskoga kraja, život koji se odvija daleko od urbane vreve i komorna glazba gotovo su savršen spoj.

  Istinske glazbene vrijednosti, dobra posjećenost i općenito pozitivna atmosfera koja vlada na festivalu, svakako su pravi poticaj organizatoru za daljnje projekte. Kako je najavljeno, 7. festival komorne glazbe Ravna Gora 2010., bit će, u povodu dvjestote obljetnice rođenja, posvećen Frédéricu Chopinu, pijanističkom i skladateljskom velikanu 19. stoljeća.

  © Ramiro Palmić, KULISA.eu, 27. rujna 2009.

Piše:

Ramiro
Palmić

kritike

...zabilježili smo